IOT Diastaza Diastaza in kako se z njo soočajo ženske

Diastaza in kako se z njo soočajo ženske

Večina žensk med nosečnostjo doživi pojav, ki mu pravimo diastaza. To lahko ženski oslabi jedro in povzroči bolečine v hrbtu ali medenici. Zato je dobro, da v takem primeru ženska po porodu za podporo čez dan nosi posebno za to namenjeno vezivo. Ženske se morajo v primeru, da imajo diastazo, izogibati težkemu dvigovanju ali nadaljnjemu obremenjevanju trebušnih mišic, dokler ne pride do poroda. 

Poleg tega je potrebno vaditi pravilno držo, da diastaza ne bo tako izrazita. To ženska lahko stori tako, da spodnji del hrbta podpre, tako da sedi z brisačo ali blazino nameščeno za seboj. Ko vstopi ali vstopi iz postelje ali vstanete, upogne kolena in se podpre z roko. Med nosečnostjo lahko še naprej krepi svoje jedro, vendar sledi vajam, ki so varne za nosečnost ter tudi za diastazo. 

Diastaza se od ženske do ženske razlikuje

Pri nekaterih ženskah se diastaza po porodu lahko popravi, ko se mišicam trebuha povrne moč. Nekatere ženske pa imajo simptome tudi osem tednov po porodu, zato morajo začeti izvajati posebne vaje. Vaje se lahko izvajajo doma ali pa v sodelovanju s fizioterapevtom ali strokovnjakom za poporodno kondicijo. 

Poporodno zdravljenje diastaze običajno vključuje vaje medeničnega dna in globokih želodčnih mišic. Če je diastaza doletela tudi vas, se posvetujte s svojim zdravnikom in pridobite njegovo odobritev, preden začnete vaditi po porodu. 

Pazite na pravilno izvajanje vaj 

Če vam vaš osebni zdravnik vaje, s katerimi bi bila diastaza lahko povsem uspešno odpravljena, odobri, lahko začnete pridno vaditi. Sledite specializirani vadbi za odpravljanje diastaze. Vsekakor pa je pomembno, da se izognete napačnemu izvajanju vaj in da med vajami poslušate svoje telo. 

S takšnimi vajami pa lahko začnete šele takrat, ko se diastaza dobro zaceli. V nasprotnem primeru takšne vaje namreč običajno stanje lahko samo še poslabšajo. Veliko koristnih nasvetov v povezavi s tovrstno težavo ženske lahko najdejo tudi na spletu.